Drachtster (43) pas na tien jaar opgepakt voor verkrachting

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben bijna tien jaar niets gedaan met een dna-match van een 43-jarige man uit Drachten. Hij is donderdag aangehouden voor het met geweld beroven van een prostituee yn Leeuwarden, in 1997. Een jaar later heeft hij in Delft een vrouw in haar woning verkracht. In 2008 werd de Drachtster veroordeeld voor mishandeling, waarna zijn dna werd opgenomen in de databank van het NFI. Dat leverde een hit op met de geweldsmisdrijf en met de verkrachting in Delft.
Het OM en de politie werden op de hoogste gebracht van de hit, maar deden niets met de informatie. De Drachtster werd toen daarom niet opgepakt. Het OM en de politie zoeken uit hoe dit kon gebeuren en waarom er toen geen onderzoek is gedaan. Eind 2016 kwam de dna-hit toch nog onder de aandacht van de politie.
Toch opgepakt
Na verder onderzoek kon de Drachtster donderdag worden opgepakt. Het slachtoffer uit Delft is hiervan op de hoogte gebracht, net als de nabestaanden van de Leeuwarder prosituee. Zij is in 2008 overleden. Het OM en de politie hebben excuses aangeboden voor het uitblijven van actie na de dna-hit in 2008. Beide zaken zij niet verjaard.