Jan Dijkgraaf (GeenPeil): Het is nu tijd voor vakantie

Het is Jan Dijkgraaf uit Eesterga niet gelukt om met zijn nieuwe politieke partij GeenPeil een zetel te veroveren in de Tweede Kamer. "Het is natuurlijk een teleurstelling omdat je het hoopt, maar aan de andere kant hadden wij de afgelopen dagen al geanalyseerd dat het heel moeilijk zou worden", stelt Dijkgraaf. "Wij hadden te weinig mensen, te weinig geld en te weinig tijd om het goed te doen. En dan kun je hopen dat je in een soort flow komt, maar dat is gewoon niet gelukt."
Volgens Dijkgraaf ligt het ook voor een deel aan een gebrek aan aandacht dat zijn partij kreeg. Hij maakt een vergelijking met Forum voor de Democratie, die op twee zetels staat volgens de laatste tellingen. Die partij was door een aantal incidenten regelmatig in het nieuws. "Wij hebben veel meer belangstelling gehad uit het buitenland dan uit Nederland. Tot en met Hong Kong, Finland en Tsjechië hebben we media op bezoek gehad."
GeenPeil is echter nog niet klaar. Het verlies van deze Tweede Kamerverkiezingen is een leermoment en Dijkgraaf wil zijn politike idee graag verder ontwikkelen, om het daarna in te zetten op andere politieke podia: "Wij willen volgend jaar bij een aantal gemeenten meedoen met GeenPeil. We zijn een platform aan het bouwen, en dan kan elke politieke partij landelijk of gemeentelijk het gebruiken. En de kans is aanwezig dat ik hiermee mee ga doen in De Fryske Marren." Maar voordat Dijkgraaf daaraan begint heeft hij eerst nog een andere prioriteit: "Het is nu eerst tijd voor vakantie."