Cambuur verliest na penalty's in halve finale van AZ

Het is SC Cambuur donderdagavond niet gelukt de finale van de KNVB Beker te bereiken. AZ uit Alkmaar was in eigen huis na penalty's met 3-2 te sterk voor de Leeuwarders. Beide teams begonnen goed aan de wedstrijd, en AZ was in de eerste helft de sterkere ploeg met meer balbezit. Dit betekende echter niet dat Cambuur niets had in te brengen. Al meteen in het eerste kwartier kregen de Leeuwarders een paar goede kansen op de 1-0.
Zo stond Van de Streek al in de tiende minuut oog in oog met AZ-keeper Tim Krul. Maar de middenvelder kreeg de bal niet onder controle. Ook Barto kon in de 23ste minuut de bal net niet tussen de palen krijgen. De bal rolde net voor de goal langs. Aan de andere kant kon keeper Nienhuis zijn doel schoon houden met enkele goede ingrepen. Zo pakte hij een schot van Garcia in de 19de minuut.
Megakansen
Na de rust kregen zowel Cambuur als AZ enkele megakansen om op voorsprong te komen. Maar een prachtige redding van Krul op het schot van Hoefdraad en een fout van Friday zorgden ervoor dat de stand bij 0-0 bleef. AZ probeerde hierna de druk op Cambuur op te voeren, en kon hierdoor enkele grote kansen creëren, maar de goal bleef uit.
In blessuretijd leek de finaledroom van Cambuur op niets uit te lopen toen Wuytens met een kopbal de 1-0 scoorde. Maar tot verbazing van de Alkmaarders werd de goal afgekeurd met behulp van de videoscheidsrechter. Niet veel later floot scheidsrechter Blom voor verlenging.
Verlenging
In de eerste helft van de verlenging bleef het overwicht van AZ duidelijk. Hele grote kansen op een doelpunt waren er echter niet. In het tweede gedeelte werd AZ heel dreigend. Nienhuis moest in de 107de minuut geweldig redden op een hard schot van de thuisploeg. Daarna waren de rollen omgedraaid. Na een overtreding van Van Eijden moest de Alkmaarder het veld met rood verlaten. De vrije trap van Bakker eindigde in de muur. Na een paar spannende laatste minuten mochten de ploegen zich klaarmaken voor penalty's.
Penalty's
De eerste penalty van Wuytens zette AZ op een 1-0 voorsprong. Een geweldige strafschop van Bakker maakte de stand weer gelijk. Nienhuis pakte sterk de tweede penalty van de Alkmaardes, maar Schilder trapte de bal metershoog over het doel. De derde strafschop van Johanson spatte uiteen op de paal, waarna Van der Streek de stand op 1-2 zette. AZ scoorde de vierde penalty en de vierde strafschop van Cambuur ging wederom over het doel. Weghorst van AZ scoorde de 3-2, waarna Barto miste en de winst naar AZ ging.