Friese burgemeesters redelijk bescheiden met bijbanen

Ferd Crone © Omrop Fryslân
Eén op de vijf Friese burgemeesters heeft één of meerdere betaalde bijbanen. De Friese burgemeesters zijn daarmee relatief bescheiden in vergelijking met sommige van hun collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van RTL naar de bijbanen van alle burgemeesters en wethouders van Nederland. In de Top-10 van burgemeesters die het meeste bijverdienen staan geen Friese bestuurders.
Ferd Crone van Leeuwarden komt nog het dichtst in de buurt. Hij verdiende in 2015 15.300 euro bij met een drietal bijbanen.
Crone verdiende bij als voorzitter van de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (12.000 euro), als lid van de raad van toezicht van Platform 31 (2.500 euro) en als voorzitter van de raad van bestuur van het KNMI (800 euro). Crone is bescheiden in vergelijking met zijn collega Rombouts van Den Bosch. Die verdiende in 2015 meer dan 80.000 euro bij, naast zijn beloning als burgemeester.
De Nederlandse burgemeesters hadden in 2015 gemiddeld 12 functies naast hun gewone baan. Een deel van die functies zijn het gevolg van de baan als burgemeester en worden niet extra betaald. Daarnaast zijn er ook burgemeesters met ‘privé-bijbanen’. De bestuurders zijn verplicht om die bijbanen én wat ze daarmee verdienen openbaar te maken.
Wethouders hebben gemiddeld veel minder betaalde bijbanen dan burgemeesters, maar bij de Top-10 van wethouders met de grootste verdienste naast het werk als wethouder, staat wel een Fries. Wethouder Doeke Fokkema is naast zijn baan als wethouder ook nog eens voorzitter van de raad van toezicht van ROC Het Friese Poort. Fokkema verdient met deze nevenfunctie 13.248 euro per jaar.
RTL probeerde diverse keren om de gegevens op te vragen bij alle Nederlandse gemeenten. Niet alle gemeenten gaven ook daadwerkelijk antwoord. De nieuwsorganisatie kreeg geen of maar heel weinig gegevens van de gemeenten Dongeradeel, Franekeradeel en Leeuwarderadeel.