Actie chauffeurs AB Transport tegen werkweek vier dagen

Chauffeurs van AB Transport Group uit Heerenveen beginnen dinsdag met acties. Ze willen dat het bedrijf de verplichte werkweek van vier dagen terugdraait. De acties houden in dat de chauffeurs elf uur rust nemen tussen twee diensten en niet meer dan acht uur per dag werken. Dat betekent voor het bedrijf dat sommige opdrachten niet uitgevoerd kunnen worden.
De werkweek van vier dagen is op 1 januari ingevoerd met gevolg dat de 62 chauffeurs veel minder uren maken en dus minder verdienen.
Bovendien moeten ze vaker op zaterdag werken en dat is in strijd met de CAO. Volgens de vakbonden hebben de chauffeurs nu vaker onderbroken diensten en moeten ze op eigen kosten van de eigen woonplaats naar de standplaats rijden.
De ondernemingsraad is ook tegen de verplichte vierdaagse werkweek en spande en kort geding aan tegen de de AB Transport Groep. De rechter doet woensdag uitspraak in die zaak.
Bij AB Transport Group BV werken ongeveer achthonderd mensen. Het bedrijf vervoert veevoer, meel, gekoeld voedsel en vloeibare zuivel, en rijdt voor grote klanten zoals ForFarmers, een van de grootste veevoerfabrikanten van Nederland.