Chauffeurs Dokterswacht voeren actie

Een groep chauffeurs van de Dokterswacht heeft dinsdagmiddag in Heerenveen een petitie aangeboden aan directeur Groeneveld van Dokterszorg Fryslân. De chauffeurs eisen van de Dokterswacht dat ze aan het werk kunnen blijven tegen hetzelfde salaris en dezelfde rechten. Het inkomen en de rechten van de 31 chauffeurs staan zwaar onder druk nu het vervoerscontract op 1 maart overgaat van Kijlstra naar het Witte Kruis.
Minder loon
Het Witte Kruis biedt de chauffeurs tot nu toe alleen een jaarcontract aan. Ook financieel gaan de chauffeurs er flink op achteruit: gemiddeld wel zo'n 25 procent. Op advies van de vakbonden CNV en FNV weigeren de chauffeurs tot nu toe om dat nieuwe contract te ondertekenen. Omdat het Witte Kruis het werk kreeg na een onderhandse aanbesteding, zou het bedrijf niet verplicht zijn om de chauffeurs, die nu in vaste dienst zijn, ook een vast contract te geven.
Huisartsen solidair
Uit het nieuwe aanbod van het Witte Kruis spreekt niet veel waardering uit voor het verantwoordelijke en specialistische werk van de dokterswachtchauffeurs, zo zeiden de actievoerders dinsdag tegen directeur Groeneveld van Dokterszorg Fryslân. De Friese huisartsen zijn solidair met de chauffeurs van de Dokterswacht en steunen de actie. Een delegatie van de huisartsen bood daarom handtekeningen van 250 van de 300 Friese huisartsen aan.
Nadenken
Directeur Groeneveld van Dokterszorg Fryslân zei tegen de chauffeurs dat hij een aantal dagen wil nadenken over de eisen. De chauffeurs beraden zich intussen op mogelijke andere creatieve actievormen. De chauffeurs van de Dokterswacht zullen niet staken, want dat mag niet. Het ultimatum van de chauffeurs aan de dokterswacht loopt af op 24 januari.