Skelet Schelte van Aysma gevonden in Schettens

In de kerk van Schettens is het stoffelijk overschot van Schelte van Aysma gevonden. Ook zijn er nog drie andere schedels gevonden. Van Aysma was in de 17e eeuw een militair in het Staatse leger. Hij was getrouwd met een dochter van Tjemck van Osinga, die ook begraven ligt in de kerk.
De vondst van de grafkelder is het bewijs dat de kelder in 1865 ingestord. Er zal nog onderzoek worden gedaan naar de andere schedels en wat Van Aysma allemaal heeft gedaan in zijn leven.
De schedels en botten kwamen tevoorschijn bij het renovatiewerk dat nu aan de gang is. Toen een van de stenen van de vloer werd weggehaald, ontdekten de medewerkers een muur met een grafkelder erachter. De afgelopen tijd hebben archeologen de kelder onderzocht.
"Het zijn de schatten van Schettens", zo zegt de gemeente. Ze zijn blij met de vondst. "De mensen krijgen nu een heel mooi beeld van de geschiedenis van Schettens." De grafkelders zullen openbaar gemaakt worden voor publiek zodat mensen inzicht kunnen krijgen in de begrafeniscultuur van toen.
Deze zomer gaat de kerk open als bed and breakfast.