Zorgen over kapbeleid in Dokkum

Dokkumers maken zich zorgen over het kapbeleid van de gemeente Dongeradeel. De afgelopen jaren zijn in het Tolhuispark in de stad tientallen bomen gekapt. Niet altijd omdat ze ziek zijn en moesten worden verwijderd, maar ook omdat ze voor overlast zorgen.
Ook aan de andere kant van de stad, aan de Hantumerweg, worden bomen weggehaald. En dat roept vragen bij de Dokkumers. Voorzitter Henk Brouwer van wijkraad Jantje Zeepolder heeft het idee dat de bomen willekeurig worden gekapt.
Henk Brouwer: "Sommige bomen zijn ziek en die blijven staan en andere gezonde bomen worden gekapt, omdat ze voor overlast zorgen. In mijn optiek had dit allemaal niet gehoeven als de gemeente het groenbeleid beter uitvoert. Bovendien verbaast het ons dat wij als buurtbewoners aan het Tolhuispark nooit op de hoogte worden gesteld van de kap."
Volgens wethouder Pytsje de Graaf heeft de gemeente Dongeradeel wel degelijk een kapbeleid. "Ik geef toe dat onze communicatie naar de mensen beter had gekund.Het is niet zo dat wij lukraak bomen kappen. Wat er achter steekt is dat de gemeente heeft bezuinigd op het periodiek groenonderhoud. De gemeenteraad heeft er ook mee ingestemd. Maar wanneer mensen vinden dat het beleid anders moet, dan moet de gemeentepolitiek zich roeren. Wellicht kunnen wij dan een nieuwe koers bepalen."