Pret en vrijheid belangrijker dan geld

Geld en veel verdienen zijn geen grote drijfveren voor studenten in Fryslân. YFK, een bedrijf dat zich inzet om marketing- en communicatiestudenten voor Fryslân te behouden heeft onder een groep studenten een enquête gehouden over wat ze belangrijk vinden in hun toekomstige werk. Veel leren, afwisseling in het werk, pret en vrijheid zijn veel belangrijker.
Het grootste deel van de ondervraagde studenten wil graag fulltime bij een grote organisatie werken omdat ze denken dat ze zich daar het beste kunnen ontwikkelen.

​Bedrijven in Fryslân zijn vaak terughoudend in het aannemen van jonge mensen. Ze zetten meer in op de veiligheid van mensen met ervaring. Directies zijn vaak wel enthousiast, maar jonge "eigenwijze" creatieve werknemers worden vaak gezien als lastig door het middenmanagement.
​Volgens Eva van Leeuwen van YFK is het belangrijk om jonge marketeers en communicatiemedewerkers te behouden voor Fryslân. Dat is belangrijk om bedrijven beter te laten inspelen op nieuwe ontwikkelingen.