"Minder misleidende termen bij koop van huis in Fryslân"

Huizenbezitters die hun huis willen verkopen, prijzen dit soms op internet met de mooiste termen aan. Ook als het huis een bouwval is. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z. Jaap Kingma, makelaar in Burgum, herkent die misleidende termen wel. Het komt volgens hem regelmatig voor, maar in Fryslân minder vaak als in bijvoorbeeld de randstad. "Friezen zijn vaak wat te nuchter om dat soort termen te gebruiken", aldus Kingma.
RTLZ vroeg lezers naar misleidende termen die gebruikt worden in advertenties voor de verkoop van huizen. De resultaten van het onderzoek levert veel grappige teksten op. Zo kan een 'authentiek' en of 'karakteristiek' huis betekenen dat het eigenlijk enorm verouderd is. En 'dichtbij een uitvalsweg' kan betekenen dat het huis aan een drukke weg ligt waar dag en nacht verkeer overheen raast.
Nog een leuke: Als het huis in een 'kleurrijke buurt' staat, zou het wel eens in een achterstandswijk kunnen staan. Het is dus goed oppassen als je online een huis bekijkt. Door veel termen prikken de meeste mensen wel heen, maar sommige termen zijn instinkers.
Tips
Jaap Kingma heeft wel een aantal tips voor de verkoop van je huis:
1. Wees zo eerlijk mogelijk over je huis: vind een goede balans tussen het mooi omschrijven en een goed beeld geven van de werkelijkheid.
2. Plaats voldoende foto's, filmpjes en plattegronden van het huis. Ook 360 graden foto's. Een foto verkoopt goed, een filmpje nog beter. Kopers zijn tegenwoordig visueel ingesteld.
3. Plaats een opvallende en onderscheidende hoofdfoto.