Werkstraf voor oplichterij met dure mobiele abonnementen

Smartphone © Omrop Fryslân
Een 21-jarige inwoner uit Wolvega heeft donderdag een werkstraf van 120 uren gekregen voor oplichterij. Ook kreeg hij een celstraf van een maand voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar. De man heeft zich schuldig gemaakt aan oplichterij met dure mobiele abonnementen.
Hij liet drie bekenden telefoonabonnementen met dure mobiele telefoons afsluiten. Hierna verkocht hij de telefoons door. Tegen de slachtoffers zei hij dat hij de abonnementen stop zou zetten, maar dat gebeurde niet. Daardoor kwamen de slachtoffers met hoge rekeningen te zitten.
De drie slachtoffers, die volgens de rechtbank als 'kwetsbare mensen' kunnen worden gezien, voelden zich geïntimideerd door de man uit Wolvega. Hij zou de jongens hebben bedreigd. Bij de rechtszaak wilde de verdachte echter niets zeggen.
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de feiten in 2014 gebeurt zijn. De man zat sinds die tijd in proeftijd, waardoor hij nog een gevangenisstraf van twee maanden uit moet zitten. De drie slachtoffers hebben meer dan 11.000 euro aan telefoonabonnementen uitgegeven. Dat geld moet de man uit Wolvega terugbetalen.