"Fantastisch dat Nederland weer wereldkampioen dammen heeft"

Het is prachtig voor de damsport dat Nederland na 32 jaar weer een Nederlandse wereldkampioen heeft. Dat zegt de Friese topdammer Rein van der Wal uit Surhuisterveen.
De 23-jarige student Roel Boomstra uit Groningen won donderdag in Scheveningen de laatste wedstrijd tegen Jan Groenendijk. "Het was een beetje een saaie laatste partij, want Boomstra had aan een remise genoeg. Hij nam ook geen enkel risico. Groenendijk moest wel wat proberen, maar maakte een blunder. Boomstra strafte dat direct af."
Flanken
De andere partijen warel wel mooi, zegt Van der Wal. Beiden hebben volgens de dammer hun eigen tactiek. "Boomstra beheerst het centrumspel heel goed. Groenendijk speelt over de flanken. Hij omsingelt de zaak."
Van der Wal zegt dat het erg belangrijk is dat Nederland na 32 jaar weer een wereldkampioen dammen heeft. "Vooral ook voor de jeugd. We hebben de input van jongeren nodig. Kijk maar naar Boomstra. Hij is nu 23, maar dit was al 10 jaar zijn grote droom. De dambond heeft hem de afgelopen jaren begeleid naar dit WK."
23 jaar
Bovendien, zegt Van der Wal, is er een opvallende overeenkomst. Meerdere Nederlanders die de wereldtitel pakten, deden dat toen ze 23 jaar oud waren."Ton Sijbrands, Piet Rozenburg, Harm Wiersma en nu Roel Boomstra ook."
De laatste twee Nederlandse wereldkampioenen kwamen uit Fryslân. In 1982 mocht Jannes van der Wal uit Driezum zich nog wereldkampioen noemen en in 1984 was dat Harm Wiersma uit Leeuwarden.