Verkeersdrukte in dorpen erg afgenomen door Centrale As

Er rijden de helft minder auto's door de dorpen die worden ontlast door de centrale As. Dat blijkt uit verkeersstellingen van de provincie. In Damwoud reden er voor de komst van de Centrale As 12.000 auto's en vrachtwagens overdag door het dorp. Sinds de openstelling van de nieuwe weg zijn dat er nog maar 6000.
Toch is projectleider Ben Boersma meer dan tevreden. Op sommige plekken worden de aantallen al gehaald die voor 2020 waren voorspeld. Toch verwacht Boersma dat de verkeersdrukte i nde dorpen nog verder zal afnemen als de oude weg is aangepast. Die herinrichting begint binnenkort.
Op de weg tussen Quatrebras en Burgum rijden er ook veel minder. Overdag waren dat er 12.500, nu nog geen 6000. De nieuwe rondweg bij Burgum moet nog beter. Daar rijden nu overdag 14.000 vervoermiddelen en dat zijn er nog steeds te weinig.
De nieuwe rondweg rond Hurdegaryp is nog niet meegenomen in dit onderzoek. Maar, zo zegt Boersma, in het dorp kan je al merken dat mensen de nieuwe rondweg goed kunnen vinden.