Jos Taekema wordt hoofd collecties bij het Fries Museum

It Fries museum yn Ljouwert © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Jos Taekema begint op 1 februari als hoofd collecties bij het Fries Museum en het Keramiekmuseum Princessehof yn Ljouwert. Taekema was eerder directeur Nationaal erfgoed Nederland, hoofd informatiediensten van het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden en hoofd projectbureau van het Nationaal Museum voor Wereldculturen.
Hij gaat zich voornamelijk inzetten om de positie van beide musea te versterken.
‘Ik kijk er erg naar uit om samen met mijn nieuwe collega’s de grote uitdagingen voor de toekomst van het erfgoed aan te pakken en zo de positie van de musea te versterken’, aldus Jos Taekema. Directeur Kris Callens is verheugd over de benoeming: ‘Jos Taekema bezit de zeldzame combinatie van inhoudelijke kennis op het vlak van collecties en informatiebeheer voor erfgoed en een organisatietalent. Ik ben er van overtuigd dat de opdracht om de grootste provinciale collectie van Nederland en de internationaal befaamde keramiekcollectie van het Princessehof beter te ontsluiten bij hem in goede handen zal zijn. Ik kijk erg uit naar de samenwerking.’

Jos Taekema

Jos Taekema studeerde Indische en Iraanse talen en culturen aan de Universiteit van Amsterdam. Na een omscholing tot systeemanalist/programmeur en werkzaamheden bij onder andere IBM was hij van 1991 tot 1999 projectleider informatisering bij het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Met die ervaring werd hij in 1999 de eerste directeur van Digitaal Erfgoed Nederland, dat de standaarden en het platform voor digitaal erfgoed in Nederland opzette. In 2007 keerde hij terug naar het Museum voor Volkenkunde. Toen dat in 2014 fuseerde met het Tropenmuseum en het Wereldmuseum tot het Nationaal Museum voor Wereldculturen leidde hij voor de fusieorganisatie het Projectbureau, dat de ICT en de projectleiding voor tentoonstellingen op de drie locaties leverde.