Zoektocht naar dode vogels: teller staat op 55

Op verschillende plekken in de provincie zijn momenteel mensen op zoek naar dode en zieke vogels. Zo willen ze voorkomen dat de vogelgriep zich verder verspreidt. Er wordt gezocht in de omgeving van Ferwert, bij Boksum, tussen Workum en IJlst, op Terschelling en in het natuurgebied Noarderleech.
Het eerste beeld is dat er zaterdagochtend minder vogels worden gevonden dan op eerdere dagen. De teller staat nu op 55 vogels, en de meeste van die vogels liggen er al wat langer.
Verspreiding
Twintig vogels lagen op Terschelling. In het Noarderleech zijn zaterdagochtend zo'n vijftien exemplaren gevonden. "Een dag eerder waren dat er nog 70. Maar we zijn nog niet klaar met zoeken, dus ik weet niet wat er nog bij komt", zegt Jan Jelle Jongsma van It Fryske Gea.
Het Wetterskip Fryslân verzamelt in samenwerking met het crisisteam van de Veiligheidsregio Fryslân alle meldingen en besluit op welke plekken naar dode vogels wordt gezicht. Het opruimen daarvan is erg belangrijk om verdere verspreiding van de vogelgriep te voorkomen.