Strand bij Harlingen krijgt komend jaar ook weer een ponton

De driuwende pier © Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar
Het strand bij Harlingen krijgt ook komend jaar weer een ponton, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt. Deze zomer lag er voor het eerst een drijvende steiger, om badgasten van het strand naar het water te leiden.
Het ging toen om een noodoplossing, omdat er veel overlast was vanwege het slik. Daardoor zakten mensen weg en konden ze niet bij het zwemwater komen. De gemeente Harlingen neemt ieder jaar maatregelen tegen het slik, zoals het verhogen van het strand en het weghalen van het slik, maar dat werkte deze zomer niet goed genoeg.
De oplossing met een ponton beviel goed, meldt de gemeente. Wel bleek dat de steiger te klein was en hij schoot een keer los. Daar wordt voor komend jaar naar gekeken. De gemeenteraad mag zich nog uitspreken over het plan. Dat zal dit voorjaar zijn.
Al jarenlang zijn er klachten over het slik op het strandje van Harlingen. Dat slik ontstaat op het Wad en wordt door de wind naar de kust geblazen. Wie bij Harlingen het zeewater in wil, moet door het slik heen en niet iedereen vindt dat aantrekkelijk. Bovendien ruikt het ook niet altijd even fris.