Statenleden in Brussel: lobby en samenwerking

De Europese pot met geld voor maritieme projecten waar de provincie Fryslân geld uit wil halen voor de aanleg van de brede sluis bij Kornwerderzand is al vrijwel leeg. Dat werd dinsdag duidelijk op de eerste dag van het werkbezoek van provinciale staten van Fryslân en Drenthe aan Brussel. Op de eerste dag waren inleidingen over zaken als circulaire economie, energie, landbouw en transport. De dag werd afgesloten met een diner in het Brusselse natuurmuseum naast het Europese parlement.
De statenleden gaan woensdag op bezoek bij het Europese Parlement. De Friese statenleden worden daar rondgeleid door Europarlementariër Annie Schreijer van het CDA. Aansluitend gaan de statenleden lunchen met Europarlementariërs van de eigen politieke partij.
Lobby
Na de eerste dag van het werkbezoek kreeg statenlid Marieke Vellinga (D66) de indruk dat de lobby nog wel wat versterking kan gebruiken. Ze vindt dat provinciale staten serieus moet overwegen om een eigen permanente lobbyist te benoemen in Brussel, zoals de parlementen van sommige Duitse deelstaten dat ook hebben. Die lobbyist zou dan moeten worden aangestuurd door de werkgroep Europa van de staten - waar Vellinga zelf vice-voorzitter van is - maar verder wel goed moeten samenwerken met de lobbyiste die in SNN-verband lobbyt voor Fryslân, Groningen en Drenthe.
Geschrokken
Retze van der Honing (GrienLinks) hoorde dinsdag in Brussel dat Nederland bij de lidstaten met de minste waterkwaliteit hoort en is daar toch wel van geschrokken. Hij kijkt er naar uit om in gesprek te gaan met zijn partijgenoten Bas Eickhout en Judith Sargentini in het Europese Parlement, want die heeft hij nog nooit eerder ontmoet. Hij wil met ze spreken over landbouw en het nieuwe landbouwbeleid, want dat moet in Fryslân een stuk duurzamer met meer aandacht voor waterkwaliteit en biodiversiteit.
Zorgen
Statenlid Wim Eilering (CDA) maakt zich toch wel wat zorgen over de brede sluis bij Kornwerderzand, omdat de TenT-transportpot waar dit geld uit moet komen al vrijwel leeg is. Bovendien is het meeste geld gereserveerd voor projecten in de hoofd-transportcorridors, en daar horen Fryslân en Kornwerderzand niet echt bij.
Samenwerking
In de Drentse delegatie zitten opvallend veel politici met Friese roots of een Friese achtergrond. Dat geldt bijvoorbeeld voor gedeputeerde Tjisse Stelpstra, die vindt dat Wim Eilering beter zijn best moet doen om Fries te leren. Stelpstra is Europa-gedeputeerde en onder andere bezig met een energieproject aan de grens met Duitsland. Ook statenlid Bart van Dekken is zo Fries als maar kan. Van Dekken is heel blij met de noordelijke samenwerking. Drenthe is zelf echt te klein om Europese projecten van de grond te krijgen; in samenwerking met Fryslân en Groningen gaat dat veel beter. Dat betekent niet dat Van Dekken vindt dat de provincies wel kunnen fuseren, want dat vindt hij geen goed idee.