Foto dans met ouderen met Parkinson bekroond met prijs

Een foto van een voorstelling van choreografe Marlien Seinstra uit Leeuwarden heeft de fotografieprijs gewonnen van de landelijke wedstrijd Kracht uit Kunst. Zienstra liet in het project Dans, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder mensen met de ziekte van Parkinson dansen met mensen die die ziekte niet hebben. Daarmee wil de ze zelfstandigheid van mensen met Parkinson vergroten.
Er waren 54 inzendingen. Oud-politika Hedy D'Ancona en akteur Teun Luijkx mochten hun favoriet uitzoeken. Voor d'Ancona was dat de foto van de voorstelling van Seinstra en haar DansDivisie.
Kracht uit kunst wil kunst-en-cultuur-projecten stimuleren die bijdragen aan de ontplooiing, de participatie en de gezondheid van ouderen.
Goed voor de beweging
"Dansen is goed voor mensen die Parkinson hebben, het helpt ze in hun dagelijkse bewegingen. Bij Parkinson hebben mensen moeite om balans te houden en dat train je juist met dansen. Ook het trillen van de handen valt weg bij bewegen op muziek" vertelt Marlien Seinstra. De voorstelling is na de première in april al zes keer gespeeld. "Elke keer was het publiek ontroerd en wildenthousiast. Het is mooi om te zien wat mensen met Parkinson nog wel kunnen. Ook de dansers zijn enthousiast. Tijdens het repetitieproces zijn er wel wat tranen gevallen. De mensen vertellen in de voorstelling over hun ziekte en de impact daarvan op hun leven."
Marlien Seinstra geeft wekelijks op dinsdagmorgen dansles bij Keunstwurk in Leeuwarden.