Omrop TIP: de spoken van Moddergat

Moddergat is een oud vissersdorp aan de Friese Waddenkust. In de Nacht van de Nacht op 29 oktober lopen opa's en oma's, ouders en kinderen met fakkels de kwelder op om elkaar overgeleverde griezelverhalen te vertellen. De inwoners van Moddergat wonen op een van de duisterste plaatsen in Nederland en het spookt er echt; zo wordt gezegd.
Onder een enorme sterrenhemel
Een paar kilometer uit de kust, een klein stukje meer naar het westen, koerst een zeilschip richting Terschelling met zo'n vijftien mensen aan boord. Zij zoeken een plek om voor anker te gaan en willen bij laagwater, als het schip drooggevallen is, wadlopen. Onder een enorme sterrenhemel, dwalend in het niets, voorzichtig luisterend naar de stilte die zich tussen een enkel geluid bevindt.

Skaad oer it Waad

Vijf muzikanten buigen zich over het muziekstuk 'Skaad oer it Waad', een suite van componist Herman Peanstra waarin hij het nachtelijke uur in zijn raadselachtige goedheid weet te vangen en daarmee een stem te geven.

Dark Sky-status

Op 29 oktober tekenden Waddenkustgemeenten een intentieverklaring voor een Dark Sky-status van het kustgebied. Nederland hoort bij de landen met de meeste lichtvervuiling in de wereld. Het Waddengebied is een van de paar plaatsen in ons land waar het nog echt donker wordt, met de minste lichtvervuiling en de helderste sterrenhemel.
De documentaire 'De nacht fan Moddergat' is zaterdag om 15.30 uur en zondag om 13.05 uur te zien op NPO 2. En zondag op Omrop Fryslân Televisie om 17.00 uur. Of bekijk het programma nu al hieronder.