Tresoar moet plek vinden voor 200 meter aan kaarten

Historisch Centrum Tresoar in Leeuwarden krijgt in Januari 200 meter aan kadastrale hulpkaarten. Dat zijn kaarten die gemaakt zijn door landmeters in de tijd van Napoleon. Na jaren van strijd is besloten dat de hulpkaarten niet vernietigd mogen worden, en dat regionale historische centra ze moeten opslaan. Tresoar vindt het terecht dat de kaarten niet vernietigd mogen worden, maar is niet blij dat ze verplicht worden de kaarten op te slaan. Ze gaan er veel werk van hebben.
Door de nieuwe archiefwet zijn regionale historische centra verplicht om goederen op te slaan dat aan ze toegewezen is. In tegenstelling tot veel andere historische centra in het land heeft Tresoar gelukkig de ruimte om 200 meter aan hulpkaarten op te slaan. Ze hebben net 6 kilometer aan archiefmateriaal verhuisd naar het depot.
Conservator Tjeerd de Jong ziet op zich wel uit naar de komst van de hulpkaarten: "het is wel zo, ik wil graag weten wat nu eigenlijk de staat van de collectie is. Misschien is er wel schimmel of beestjes. Daarnaast kan er schade zijn aan het papier. Dat zijn dingen, die wil ik graag vooraf weten. Dat zijn zaken waar ik zeer nieuwsgierig naar ben."