Overleg over verzekering beugels levert niets op

© ANP
Zorgverzekeraar De Friesland past zijn verzekeringsvoorwaarden voor beugelbehandelingen niet aan. Orthodontisten hadden daar op aangedrongen, omdat ouders van kinderen die een beugel nodig hebben met ingang van januari daar zelf meer aan moeten meebetalen.
De beugeltandartsens zijn bang dat mensen daar te laat achter komen en pleiten voor een overgangsregeling. Beide partijen hebben daarover met elkaar om tafel gezeten, maar dat overleg heeft niets op geleverd.
Zelf betalen
De Friesland vergoedt vanaf januari alleen nog de kosten voor een beugel als mensen de duurste aanvullende verzekering hebben. En de vergoeding heeft ook een maximum. Als de kosten voor een beugel daar overheen gaat, moeten mensen die verder zelf betalen.
De Friesland heeft die maatregel genomen omdat de verzekeraar veel verlies maakt op de aanvullende verzekering. Niet alleen orthodontie is uit het aanvullende pakket gehaald, ook andere behandelingen worden niet meer vergoed.
Dure overgangsregeling
Dat De Friesland en de orthodontisten niet nader tot elkaar zijn gekomen, komt volgens een woordvoerder van de verzekeraar doordat een overgangsregeling te duur zou worden. De polissen moesten dan worden aangepast en opnieuw naar de klanten verstuurd. Dat kost veel geld.
Collective zorgverzekering
De Friesland zegt dat er voor klanten met een smalle beurs wel mogelijkheden zijn om kosten vergoed te krijgen. Er zijn bijvoorbeeld gemeenten die een collectieve zorgverzekering aanbieden, met speciale aandacht voor mensen met een laag inkomen.