Expositie met naakte studentes in de NHL

Een bijzonder tafereel woensdag in de grote hal van de NHL. Vier studentes van de opleiding Docent Theater stonden daar in blote borsten en met een zwarte kap over hun hoofd opgesteld. Het was voor hun eigen ‘theaterinterventie’ InOurSkin.
Met de naakte expositie willen de vier studentes het taboe van vrouwelijk naakt bespreekbaar maken. "De regels omtrent vrouwelijk bloot moeten worden doorbroken! Als mannen een shirt uittrekken is dat prima, maar als vrouwen halfnaakt zijn is het erotisch of pornografisch. Dat klopt niet", zeggen initiatiefnemers Hannah Pater en Lotte Oosting.
Taboe en kunst
Volgens Pater is er in onze maatschappij een verschil tussen hoe er naar mannen- en vrouwenlichamen wordt gekeken. In deze expositie zijn taboe en kunst uitgelicht. Pater vindt dat er geen verschil zou moeten zijn tussen hoe er naar mannelijk en vrouwelijk bloot wordt gekeken. "Wat voor mannen normaal is, zou voor vrouwen ook normaal moeten zijn." Daarom de blote borsten. Deze theatrale expositie moet de toeschouwer hierover aan het denken zetten.
De zwarte kap die de studentes over hun hoofd hebben, moet uitdragen dat zij voor dé vrouw staan. De anonimiteit laat zien dat het niet om hen persoonlijk gaat, maar over alle vrouwen. Daarnaast willen de studentes uit veiligheidsreden niet herkenbaar zijn.
Positieve reacties
Naast elke studente stond een bordje met een prikkelende tekst waar aandacht voor werd gevraagd. De reacties op de expositie zijn vooral positief, zegt een van de studentes. "We hebben de expositie eerst getest binnen onze eigen opleiding. De medestudenten waren enthousiast, dus zijn we ermee doorgegaan. De reacties van toeschouwers in de NHL waren ook positief. Bezoekers stonden stil bij onze expositie en praatten over wat ze zagen. Dat was precies de bedoeling."
Verzuren
De vier hebben zo’n twee uren opgesteld gestaan en dat was niet niks. "Naast de mentale voorbereiding, was het fysieke aspect ook zwaar. Omdat we steeds in dezelfde houding stonden, begonnen we wel te verzuren." Maar het openbreken van deze discussie is dat wel waard, vindt Pater.
InOurSkin krijgt een vervolg als het aan de vier studentes ligt. Wanneer en waar dat zal gebeuren, dat is nog een verrassing.