Rieks Osinga: "Twintig zetels Monasch is niet mogelijk"

Jacques Monasch zal zeker geen 20 tot 30 zetels halen bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer, ook al gaat hij daar zelf vanuit. Dat zegt bestuurskundige Rieks Osinga.
Maandag presenteerde Monasch zijn nieuwe partij 'Nieuwe Wegen', de partij die wil opkomen voor mensen met 'gewone' banen, zoals mensen in het onderwijs en de marechaussee. Die mensen zouden straks ook op de lijst moeten. Verder wil Monasch met andere oudleden van de PvdA aan de slag, ook uit Fryslân.
Rieks Osinga begrijpt dat Monasch hoog inzet en zegt daarover: "Ik acht het niet onwaarschijnlijk dat hij met zijn beweging wel een paar zetels zal kunnen halen."
'Nieuwe Wegen' een doorbraak in de Nederlandse politiek?
Rieks Osinga: "Hij heeft aangekondigd dat hij mee gaat doen en een paar hoofdpunten aangegeven. Dit zijn ongeveer de thema's waar we over nadenken. Hoe ze dat gaan invullen en hoe de beweging eruit gaat zien, dat komt ergens in januari. Monasch wil niet een traditionele politieke partij zijn. Iedereen kan meedoen en dat is interessant. Een nieuwe beweging, waar je geen lid van hoeft te zijn. Allemaal meedenken om vorm en inhoud te geven."
De koers is ingezet
Rieks Osinga: "Als je hoort welke thema's hij aansnijdt dan is Monasch aan de ene kant conservatief, denk aan immigratie en integratie. Aan de andere kant is hij links met Europa, economie en werkgelegenheid. Waar je hem kunt plaatsen is lastig, hetzelfde als bij Geert Wilders. Dat maakt het voor partijen lastig om hem te bestrijden. Ze kunnen je links en rechts inhalen. Monasch is geen grijze politicus. Het zou best kunnen dat hij veel groepen in de samenleving zal aanspreken."