SC Heerenveen kan niet op tegen Ajax en verliest met 1-0

SC Heerenveen heeft zaterdag de topper tegen Ajax met 1-0 verloren. Davy Klaassen werd voor de Amsterdammers de matchwinnaar. Hij maakte na 71 minuten spelen de enige goal in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen zat er bovenop bij Ajax, maar het lukte niet om een doelpunt te maken. De twee ploegen kregen vooral in de eerste helft goede kansen, maar beide keepers konden hun goal lang schoonhouden.
Door de nederlaag en de overwinning van AZ zakt Heerenveen één plekje in de eredivisie. Het staat nu op de vijfde plaats met 23 punten.
Dicht op de huid
De eerste mogelijkheid van de wedstrijd kwam op naam van de Amsterdammers. Klaassen kreeg een schietkans, maar via keeper Erwin Mulder ging de bal naast het doel. Ook Heerenveen kreeg na ruim een kwartier spelen de eerste kans. Pelle van Amersfoort kon na een mooie pass fan Sam Larsson uithalen, maar het schot was te slap om het Ajax-doelman André Onana moeilijk te maken. SC Heerenveen zat Ajax dicht op de huid en dat leverde nog een kansje op voor Reza Ghoochannejhad. Hij draaide knap weg, maar zijn inzet ging voor de goal langs.
Na ruim een half uur spelen kreeg Kasper Dolberg voor Ajax de beste kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar hij schoot over. Twee minuten later werd Heerenveen weer gevaarlijk, maar Onana kon Van Amersfoort opnieuw van het scoren afhouden. Aan de andere kant mocht de ploeg van Jurgen Streppel zijn keeper Mulder dankbaar zijn, want aan het eind van de eerste helft voorkwam hij met een goede reactie de 0-1.
Openingstreffer
Het was in de tweede helft lang wachten op grote mogelijkheden, maar na ruim een uur kwam de wedstrijd los. Na een rommelige situatie voor de goal van Mulder kon Amin Younes voor Ajax schieten, maar zijn schot ging meters over. Uit de aanval daarna schoot Sam Larsson de bal aan de andere kant in de handen van Onana. In de 71ste minuut brak Klaassen de wedstrijd open. Hij scoorde de 1-0 voor Ajax na een goede pass van Donny van de Beek. Younes had daarna de 2-0 kunnen maken, maar Mulder kon nog net op tijd ingrijpen.
Ondanks het inbrengen van spits Henk Veerman in de slotfase, kreeg Heerenveen geen kansen meer op de gelijkmaker. Ook invaller Michel Vlap van Sneek, die zijn debuut maakte voor Heerenveen, kon niets meer veranderen aan de stand.