Politie controleert 12.000 auto's op mobiel banditisme

Grutte plysjekontrôle © Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De politie heeft de afgelopen week controles gehouden op diverse locaties langs de snelwegen in Fryslân, Groningen en Drenthe. Met een kentekenscanner zijn  12.000 auto's gecontroleerd, 50 werden aan de kant gezet. De politie zocht naar criminelen: inbrekers en oplichters, met name uit Oost-Europa. Die verblijven vaak ergens kort en trekken dan weer verder. Mobiel banditisme noemt de politie dat.
Bandieten hebben ze niet aangetroffen, maar wel zijn er drie mensen aangehouden die niet aan de controles wilden meewerken. Ook zijn er boetes uitgedeeld aan automobilisten die te hard reden, kleefden of verkeerd inhaalden.
Controles waardevol
De politie heeft niet alleen gecontroleerd, er is ook informatie verzameld, zegt Marjan Bekema. Zij is projectleider mobiel banditisme van de politie in Noord-Nederland. "Het krijgen van een goed beeld van deze rondtrekkende criminelen is een uitdaging, mede doordat ze vaak in wisselende samenstellingen opereren en hun werkwijze nog weleens aanpassen. Daarom zijn deze controles ook zo waardevol." De politie werkt samen met Europol en met agenten van andere landen, onder welke Duitsland, Oostenrijk, Roemenië en Bulgarije.
Rondreizende inbrekers zijn lastig te pakken, zegt Bekema. "Door informatie over verdachte personen en hun reisbewegingen te verzamelen, krijgen we een steeds beter beeld van deze criminele groepen. Op basis hiervan proberen we verbanden te leggen en uiteindelijk deze criminelen aan te pakken."