Lagere vergoeding De Friesland, "beugel alleen voor elite"

Friese orthodontisten maken zich grote zorgen, nu zorgverzekeraar De Friesland komend jaar alleen nog de kosten van een beugelbehandeling voor kinderen vergoedt voor kinderen in de duurste aanvullende verzekering.
Volgens orthodontist Christo Boxum uit Heerenveen, die ook bestuurslid is van de Nederlandse vereniging van Orthodontisten, heeft De Friesland bekend gemaakt alleen nog maar de beugelbehandelingen te vergoeden in de aanvullende verzekering Optimaal. Een beugel is straks alleen voor de elite, zegt Boxum.
In de huidige situatie worden ook in de aanvullende verzekering Extra de kosten nog vergoed tot maximaal 1750 euro.
Zelf extra betalen
Verder zullen mensen in 2017 ook zelf de beurs moeten trekken als een van hun kinderen een beugel krijgt. "Dat kan in de honderden euro's per kind lopen", zegt Boxum. "In de nieuwe situatie wordt er maximaal 1750 euro vergoed voor een beugelbehandeling, terwijl dat in totaal wel zo'n 2000 tot 2250 euro kan kosten. Reken dus maar uit dat ouders zo'n 500 euro per kind zelf moeten gaan bijdragen voor een beugel, naast de al duurdere aanvullende verzekering van zo'n vier tientjes per maand. Een beugel is op deze wijze straks alleen nog maar voor de 'elite' weggelegd, en dat terwijl een beugel pure noodzaak is en zeker niet een of andere schoonheidsbehandeling."
Waarschuwing
In sommige wachtkamers waarschuwen orthodontisten hun cliënten al dat ze zich goed moeten verdiepen in de nieuwe verzekeringen van 2017, om te voorkomen dat ze straks hoge rekeningen gepresenteerd krijgen. "Wij hebben hier geen enkele inspraak in gehad. Veel mensen in de provincie zijn verzekerd bij De Friesland, maar deze verzekeraar is zichzelf nu echt aan het isoleren. Zo jaag je je klanten toch alleen maar weg als zorgverzekeraar?"
Overgangsregeling
Boxum is bang dat mensen er te laat achter komen dat ze niet goed verzekerd zijn. Voor kinderen die nu een beugelbehangeling krijgen, is er volgens Boxum een overgangsregeling. "Zij kunnen nog tot 2019 hun beugelbehandeling afmaken onder de huidige voorwaarden."
Hoe is het bij andere zorgverzekeraars?
De Friesland zelf wil nog niet inhoudelijk reageren op de kritiek van beugeltandartsen. Woensdag maken ze hun verzekeringspakketten bekend en pas dan willen ze reageren. Hoe het bij andere zorgverzekeraars is, is nog niet helemaal duidelijk, volgens Boxum. "De Friesland heeft ons al op de hoogte gesteld, maar van andere zorgverzekeraars verwachten we aan het eind van deze week meer duidelijkheid. Het lijkt erop dat VGZ en Univé geen wijzigingen zullen doorvoeren, maar wat Zilveren Kruis gaat doen, weten we bijvoorbeeld nog niet. Het moet allemaal deze week gaan blijken."