Q&A: hoe is het met Moos, Abe-Jan en Isabella?

18yn2018 © Kroese Media
In de tweede reeks van 18yn2018 worden de hoofdrolspelers van de eerste serie opnieuw opgezocht. De deelnemers ana het project wonen op verschillende plekken in Fryslân, van Ameland tot Jobbega. Vorig jaar zond Omrop Fryslân de eerste reeks uit, waarbij wij kennis maakten met 18 Friese jongeren, deze winter staat de tweede serie op de rol. 
Het programma 18yn2018 volgt de deelnemers in het dagelijks leven. Thuis, op school maar ook bij de muziekles of op de sportclub. Jongeren van deze leeftijd hebben veel ambities voor de toekomst en de komende jaren zijn dan ook bepalend voor hun verdere leven. In 18yn2018 staan de jongeren zelf centraal en komen er praktisch geen volwassenen aan het woord. Zo zien wij de jongeren in vier jaar tijd opgroeien van kinderen naar jong volwassenen.
Het volledige programma wordt al die vier jaren gemaakt door Dieuwke Kroese, wij namen contact met haar op om te horen hoe het ervoor stond met het programma en met de jongeren.
- Hoe was het voor jou als maker om nu na een jaar weer bij de jongeren te zijn?
Wij zagen de kinderen voor het eerst in 2014 dus wij zin alweer twee jaar verder. Het is echt heel leuk om de jongeren weer te zien. Sommigen steken nu een kop boven mij uit :) Er is een groot verschil vind ik, een 14 jarige is eigenlijk nog een kind terwijl je dat van een 16 jarige absoluut niet meer kan zeggen.
- Waren er grote veranderingen bij de jongeren? 
Het was vooral mooi om te horen dat de toekomstdromen compleet kunnen veranderen in twee jaar. Morgan uit Terwispel is bijvoorbeeld helemaal opgehouden met de topsport terwijl zij vorig jaar nog het NK allround wilde turnen. Verder maken de kinderen ook minder leuke dingen mee zoals een scheiding, of het verlies van een dierbare. Ieder kind heeft zijn of haar eigen verhaal.
- De eerste serie is natuurlijk al uitgezonden, er zijn reacties geweest, wilden de jongeren allemaal nog meedoen?
Gelukkig vinden de meeste jongeren het heel leuk om weer mee te doen. Het is wel zo dat de een het makkelijker vindt om in de schijnwerpers te staan dan de ander.
- Wat is voor jou het hoogtepunt van de serie opnames van dit jaar?
Hoogtepunten wil ik eigenlijk niet noemen, want dan doe ik anderen te kort :) Ik zou zeggen gewoon kijken naar de afleveringen en meeleven met de verhalen van alle jongeren.
- Waar is 18 yn 2018 dit seizoen terug te vinden?
De serie is te zien op finsteropfryslan.frl. Wij hebben ook een 18yn2018 Facebook pagina met leuke filmpjes, even liken natuurlijk ;)
https://www.facebook.com/18yn2018/
Zo staat er vandaag een filmpje op van Moos van Breukelen, die als droom heeft om als hulppiet mee te doen aan de intocht van Sinterklaas.