"Minder inzendingen Anton Wachterprijs, maar niveau hoog"

Het aantal inzendingen voor de tweejaarlijkse literaire Anton Wachterprijs neemt af. Dat zegt juryvoorzitter Geart de Vries zaterdag in Harlingen bij de uitreiking van de 20e Anton Wachterprijs aan schrijfster Roos van Rijswijk. De debutante krijgt de prijs uit handen van de Harlinger cultuurwethouder Hein Kuiken. De prijs bestaat uit een oorkonde en een beeldje van romanfiguur Anton Wachter
De jury van de prijs kreeg bij eerdere edities meer dan 100 inzendingen. Dat het er nu slechts 82 waren komt volgens Geart de Vries vooral omdat het vandaag de dag lastig is voor debutanten om een uitgever te vinden. De Vries is wel te spreken over het niveau van de inzendingen. Volgens hem was dat hoog. Hij is er dan ook van overtuigd dat we de komende jaren nog wel meer zullen horen van winnaar Roos van Rijswijk.
"Eervol en heel bijzonder"
In de 'Dom van Almenum', zoals de Grote Kerk van Harlingen ook wel wordt genoemd, werd verder ook de Ina Dammanprijs uitgereikt aan Roeland van Wely voor zijn studie naar de Vestdijk-roman 'De Vuuraanbidders'. Volgens Van Wely bleek uit de roman dat Vestdijk erg kritisch nadacht over de nazi-ideologie. In het boek wordt het Duitse volk omschreven als 'erg rasonzuiver' en als 'nakomelingen van vroegere huurlegers'.
De Ina Dammanprijs bestaat uit een oorkonde en een beeldje van Ina Damman op schaatsen, gemaakt door Mieke Vestdijk, de weduwe van de beroemde schrijver Simon Vestdijk.