Ouderwets vogeltjes vangen op de Vinkenbaan op Vlieland

Vlieland is voor zover we kunnen nagaan de enige plek in Fryslân met 'Vinkenbaan': Een plek met een vaste vanginstallatie waarmee je kleine vogels op doortrek kunt vangen, want tegenwoordig wordt er gewerkt met mistnetten die tussen bomen en struiken hangen. En eerlik is eerlijk, ook op Vlieland worden zo verreweg de meeste vogels gevangen. Op het terrein hangen verschillende luidsprekers, waar het geluid van vogels uitkomt om zo vogeltjes te lokken.
Gevangen vogeltjes worden geringd en daar wordt bijgehouden om wat voor soorten het gaat. De Vinkenbaan op Vlieland wordt mede in stand gehouden door bezoekers die na een excursie geld doneren. De baan zit op een bijzondere plek, midden in het afgesloten natuurterrein de Kroonspolders. Omdat Waddeneilanden net als Vlieland vaak het eerste vasteland is voor vogels die uit het noorden wegtrekken, kan het daar in de herfst soms erg druk worden.
Op zo'n drukke dag was Buro de Vries te gast op de Vinkenbaan. Zondagochtend is de reportage om 11.00 te horen in het radioprogramma Buro de Vries. Uiteraard kunt u de reportage ook online beluisteren.