VIDEO: Terugblik op redding paarden Noorderleeg

Tien jaar geleden was een grote groep paarden op het Noorderleeg een paar dagen wereldnieuws. Bijna tweehonderd beesten waren een paar dagen opgesloten in het water in het buitendijks gebied bij Marrum. Door de harde wind en het hoge water raakten ze ingesloten door zeewater dat anderhalve meter diep om hen heen stond.
Uiteindelijk heeft een aantal lokpaarden met amazones de beesten van de plek afgekregen en ze de weg gewezen naar de veilige zeedijk. Dat is donderdag precies tien jaar geleden.
Redding
Het plan was om een van de tammere paarden van de buitendijkse kudde mee te nemen aan een halster en dat de andere paarden zouden volgen. Ze konden op eigen kracht naar de oever lopen, omdat het water toen genoeg was gezakt. Een laatste paard werd opgehaald door een groep van redders, omdat die niet zelf kon oversteken. Dat dier heeft het uiteindelijk niet gered. Uiteindelijk hebben zo'n twintig paarden het buitendijkse aventuur niet overleefd.
Terugblik
In Fryslân Hjoed kijkt Miranda Werkman woensdag in een reportage terug met Aukje en Gerben Visbeek van de Seedykster toer in Marrum.