Steenmarter rukt op van zandgrond naar kleistreek

Steeds meer mensen hebben last van de steenmarter. Bij het meldpunt dat de provincie zes jaar geleden heeft ingesteld, komen er elke week wel een paar klachten binnen. En het worden er steeds meer, zegt Gerrit Tuinman van het meldpunt. Hij verwacht dit jaar in totaal 150 klachten.
We hebben het druk de laatste tijd, zegt Tuinman, al zou dat ook kunnen komen doordat de bekendheid van het meldpunt toeneemt. De meeste klachten komen uit Drachten, maar de steenmarter komt ook steeds meer voor in de kleistreek, zegt Tuinman. Er komen nu ook klachten uit Franeker.
Bestrijding lastig
De steenmarter is beschermd. Daardoor is het lastig om de diertjes te bestrijden. Als je er echt vanaf wil, moet je de hele populatie uitroeien. Alleen als je ze allemaal doodmaakt, kun je er zeker van zijn dat ze niet terugkomen, zegt Tuinstra. Als je één wegjaagt of vangt en dan ergens anders weer vrijlaat, komt er zomaar weer een nieuwe voor in de plaats. Dat komt omdat de steenmarter een geur achterlaat waar andere op afkomen.
Krantenpapier
Het enige dat je kunt doen, is zorgen dat je huis goed dicht is. Een steenmarter kan wel door een gaatje van vier centimeter kruipen, zegt Tuinstra. Als hij bij mensen komt die last hebben van een steenmarter, zoekt hij altijd naar zulke gaatjes. Maar hij maakt ze niet meteen dicht, want als er een steenmarter in de muur zit, kan hij er niet meer uitkomen. Tuinstra doet altijd een prop krantenpapier in het gat. Als dat er na een paar dagen nog zit, betekent dat dat er geen marter in zit. Pas dan maakt hij het gat definitief dicht.
Nuttig
Maar liever doet Tuinstra helemaal niets tegen de dieren. Ze zijn ook heel nuttig, zegt hij. Ze eten muizen en ratten. Echt schadelijk zijn ze niet. Wij moeten vooral leren te leven met de beestjes, zegt Tuinman.