Omrop TIP: 125 jaar It Houtsjefabryk Grou

Het is dit jaar 125 jaar geleden dat Hidde Halbertsma in Grou 'It Houtsjefabryk' oprichtte. Het bedrijf was van grote betekenis voor de ontwikkeling van het dorp. Zaterdag 29 oktober was er een reünie voor oud-werknemers. Bij het 100-jarig jubileum van het familiebedrijf van de Halbertsma's maakte Omrop Fryslân een documentaire over de roemruchte geschiedenis van het bedrijf. Die film, met veel unieke historische beelden, wordt nu in het jubileumweekend opnieuw uitgezonden.

Grootste werkgever van Friesland

Het begon allemaal met het maken van houten botervaten, waarna het bedrijf langzaam uitgroeide tot de grootste werkgever van Friesland. Toen de vraag naar botervaten inzakte, besloten de nazaten van Hidde Halbertsma om met de productie van pallets te beginnen. Een ander initiatief, het maken van deuren, was eerst niet zo'n succes. Later bleek het de redding van het imperium.

Vooruitstrevend personeelsbeleid

De fabriek stond letterlijk en figuurlijk midden in Grou, dat bekend stond als een rood dorp vanwege de socialistische inslag. Dat maakte dat het bedrijf vanaf het begin een zeerk vooruitstrevend personeelsbeleid voerde. In de Tweede Wereldoorlog kregen het bedrijf en de eigenaars het zwaar. Halbertsma, die actief was in het verzet, werd opgepakt door de Duitsers. Maar hij overleefde alle tegenslagen en zette door.

Dreigend faillissement

In de jaren '90 dreigde een faillissement. Het bedrijf werd in tweeën gesplitst. Van Vuuren B.V. werd eigenaar van de deurenproductie en de pallets werden overgenomen door de Faber Halbertsma Groep. In Fryslân DOK een terugblik met oud-werknemers en veel historische beelden uit het privé-archief van de familie.
De documentaire '125 jier It Houtsjefabryk' is zaterdag om 15.30 uur en zondag om 13.05 te zien op NPO 2, en zondag op Omrop Fryslân Telefyzje om 17.00 uur. Of bekijk het programma nu al hieronder: