Verhoging toeristenbelasting Súdwest-Fryslân uitmelkerij?

© Omrop Fryslân, Lennie Bronsveld
De Recron en de Hiswa voeren donderdagavond actie tegen het verhogen van de toeristenbelasting in de gemeente Súdwest-Fryslân. De recreatieorganisaties hebben een kunstkoe voor het gemeentehuis in IJlst neergezet, met daarnaast een bord waarop staat 'uitgemolken'. Ze hopen met de actie het besluit van het college van b. en w. om de toeristenbelasting met 25 procent te verhogen, van de baan te krijgen.
De gemeente Súdwest-Fryslân wil de toeristenbelasting verhogen om meer geld binnen te krijgen voor het in de markt zetten van de regio.
Toeristen moeten vanaf 1 januari 2017 niet meer 1 euro per persoon per nacht, maar 1,25 euro betalen, zo is de bedoeling. Het is voor het eerst in jaren dat de gemeente de toeristenbelasting wil verhogen.
De ondernemers in de gemeente zijn verdeeld over de verhoging. Zo zijn sommigen bang dat door de hogere tarieven toeristen niet meer komen. Anderen zijn blij dat de gemeente eindelijk geld uittrekt voor een goede reclamecampagne. De gemeenteraad praat volgende week over de plannen voor verhoging van de toeristenbelasting met 25 procent.