De Friesland wil Nij Smellinghe helpen met zorg

Zorgverzekeraar De Friesland gaat ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten helpen de zorg weer op niveau te krijgen. Het Drachtster ziekenhuis heeft voor patiënten die geen acute zorg nodig hebben, een stop ingesteld. Dat is gedaan omdat het budget dit jaar met ruim 9 miljoen overschreden is.
De Friesland zal een deel van dit tekort aanvullen, aldus bestuursvoorzitter Bert van der Hoek van de zorgverzekeraar. Verder gaat de zorgverzekeraar mensen die snel geholpen willen worden en op een wachtlijst staan, tegemoet komen.
Zij kunnen waarschijnlijk in andere ziekenhuizen terecht. Volgens van der Hoek gebeurt het veel vaker dat ziekenhuizen meer geld uitgeven dan dat ze krijgen van de zorgverzekeraar, maar hij geeft toe dat het bedrag van 9 miljoen wel erg groot is.
Meer dan de helft van de patiënten van Nij Smellinghe zijn verzekerd bij De Friesland. Van der Hoek begrijpt dat bij hen onrust is ontstaan, maar in zijn ogen is dat niet nodig. Mensen die behoefte hebben aan zorg, zullen die altijd krijgen, aldus Van der Hoek.