Hoefsmit van Nij Smellinghe uit kritiek op De Friesland

Zorgverzekeraar De Friesland houdt te veel de hand op de knip als het om het budget van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten gaat. Dat zegt voorzitter Norbert Hoefsmit van de raad van bestuur van het ziekenhuis.
Hoefsmit zei dit na de gedeeltelijke patiëntenstop die vanaf maandag bij Nij Smellinghe is ingevoerd. Het budget van het ziekenhuis is dit jaar met tien miljoen euro overschreden. Dat betekent dat er geen nieuwe afspraken meer worden gemaakt met patiënten als de situatie niet acuut is.
Faillisement Sionsberg
Volgens Hoefsmit heeft het faillissement van de Sionsberg en de perikelen rond het Dokkumer ziekenhuis veel geld gekost voor Nij Smellinghe en komen er veel patiënten uit die zorghoek nog altijd naar Drachten. Dat geldt ook voor patiënten uit Groningen.
Toen de Sionsberg failliet werd verklaard, heeft zorgverzekeraar De Friesland de 25 miljoen euro die voor die zorg was bestemd niet herverdeeld over het MCL in Leeuwarden en Nij Smellinghe in Drachten. Dat had wel gemoeten volgens Hoefsmit. Ze hebben daarmee niet aan de marktwerking in de ziekenhuiszorg voldaan volgens de voorzitter van de raad van bestuur van Nij Smellinghe.
Gevarenzone
Vorig jaar ging het Drachtster ziekenhuis al met 4 miljoen euro over het budget heen, maar dat was nog te verantwoorden. Tien miljoen is problematischer, maar daarmee zit het ziekenhuis nog niet in de gevarenzone. Om daar ook niet te komen, zullen de zorgverzekeraars met geld moeten komen. De Friesland voorop omdat die 70 procent van de zorg in Nij Smellinge bekostigt.
Het systeem in de zorg is langzaam. Volgens Hoefsmit konden ze bij Nij Smellinghe niet eerder zien dat het budget zo ver zou worden overschreden. Eind juli hebben ze aangeklopt bij De Friesland en aangegeven dat het de verkeerde kant uitging met de kosten. Daarna is er overleg geweest, maar is er nog niets gedaan om de tekorten in te lopen. Volgens Hoefsmit omdat ze van de zorgverzekeraar(s) verwachtten dat ze met oplossingen zouden komen.
"Stevig" onderhandelen
De patiëntenstop betekent dat mensen die zorg nodig hebben naar een ander ziekenhuis kunnen of moeten wachten tot 1 januari. Voor 2017 wil Nij Smellinghe een hoger budget hebben. Daarover wordt "stevig" onderhandeld. Het ziekenhuis verwacht dat het budget op een hoogte komt van wat ze dit jaar aan zorg hadden moeten leveren.