Reddingsactie voor 60.000 'gouden' blomkolen

Blomkoal wurdt giel as it te lang yn de sinne leit
Er wordt actiegevoerd tegen het vernietigen van 60.000 bloemkolen. In de Blokhuispoort in Leeuwarden is zaterdag een manifestatie met de naam ‘Red 60.000 Gouden Bloemkolen’. Aanleiding voor de actie is de mogelijke vernietiging van 60.000 bloemkolen in Noordwest-Fryslân. Ze zijn geel geworden door de zon en daarom niet te verkopen aan supermarkten.
De organisaties De Streekboer en Downtop vinden de vernieling geen goede zaak en ze komen in actie. De bloemkolen worden in de Blokhuispoort verkocht en een kok maakt daar gerechten van.
Zonde voor de bloemkolen
Alef Dekker van Downtrop en Janco Heida van De Streekboer hebben de bloemkool-actie opgezet. Ze zijn erg gemotiveerd om de bloemkolen te redden. "Er waren zoveel reacties van verdrietige, maar ook boze consumenten, dat we extra gemotiveerd zijn om onder de vlag van No Waste er alles aan te doen wat nodig is om de vernietiging van deze mooie bloemkolen te voorkomen. Omdat de bloemkolen een beetje gelig zijn en heel mooi rijp, is de reddingsactie gedoopt tot 'Red 60.000 Gouden Bloemkolen!"
Blomkoolbus
Naast de manifestatie van zaterdag, rijdt er ook een Gouden Bloemkool Expressbuss, werkt een chef-kok aan een ‘smaaksensatie’ en zijn er plannen voor de ontwikkeling van nieuwe producten gemaakt van bloemkolen.