"130 op A7 zet levens van burgers op het spel"

Ungelok op A7 © De Vries Media
Het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur op de A7 tussen Tijnje en knooppunt Drachten zet levens van burgers op het spel. Dat zegt de Milieudefensie in een protest tegen de plannen van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu.
De organisatie is bang dat de lucht nog smeriger wordt en dat dat schadelijke gevolgen heeft voor omwoners. Milieudefensie vraagt de minister dan ook de snelheidsverhoging tussen Tijnje en Drachten niet door te voeren.​
Slecht voor volksgezondheid
Bram van Liere van Milieudefensie: “Het is allang bewezen dat sneller rijden slecht is voor de volksgezondheid en toch doet het Rijk alsof er niets aan de hand is." Uit onderzoek van onder andere het RIVM zou hebben gebleken dat Nederlanders door vervuilde lucht gemiddeld dertien maanden korter leven..
Europese normen
Nederland moet zich aan de Europese normen voor luchtkwaliteit houden, maar op diverse plekken lukt dat niet. Het verhogen van de maximumsnelheid verkleint de kans dat Nederland de komende jaren wel aan de normen voldoet, vindt Milieudefensie.
Meer ernstige ongelukken
Milieudefensie zit ook in over de veiligheid. Op de wegen waar al langer permanent 130 kilometer per uur kan worden gereden, waren in 2015 meer ernstige ongelukken. Bram van Liere: "Het Rijk zegt het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden omlaag te willen brengen. Dat is dus een extra reden om de maximumsnelheid niet te verhogen."