Kapotte brug bij Hillegom maakt Strontrace nog spannender

Negen historische zeilschepen in de haven van Workum vertrekken maandagmiddag via het IJsselmeer en Amsterdam naar het Zuid-Hollandse Warmond. De schepen doen mee aan de 43e editie van de Strontrace.
Alle schepen vervoeren zakken (kunst)stront, die in Warmond symbolisch worden aangeboden, maar in het verleden werden verkocht aan kopers in de bollenstreek. Doel van de non-stop race is om zo snel mogelijk terug in de Workumer haven te komen. De winnende schipper krijgt traditioneel een paplepel cadeau.
Problemen onderweg
Voor bestuursvoorzitter en wedstrijdleider Laurens Sinasappel is de 43e editie van de Strontrace spannend. "De brug bij Hillegom zou eerst in stremming vanwege een kapotte motor. Toen ging 'ie toch weer draaien, maar mogelijk gaat de brug toch dicht. We houden onze vingers nu gekruist."
Koers bepalen
Deelnemer Tsjerk Hesling Hoekstra van het schip Willem Jacob en zijn zeilmaten hebben de vaarkaarten er al bij gepakt om hun route uit te stippelen. Vorig jaar wonnen ze de Strontrace. "We weten nog niet precies welke route we gaan zeilen. De wind is nog wat onduidelijk. Zoals het er nu uitziet moeten we de hele tocht tegen de wind op. Eerst moeten we beslissen of we over Enkhuizen of Leliestad gaan. Als we dan bij de Oranjesliuzen zijn, moeten we bepalen of we eerst Haarlem aandoen of Amsterdam. Maar mogelijk moeten we door de brug bij Hillegom onze plannen toch aanpassen, dus dan wordt het wel spannend."