Omrop TIP: De droom van Sir Lawrence Alma Tadema

Sir Lawrence Alma Tadema, geboren als Lourens in het Friese Dronrijp, was in de 19e eeuw een extreem succesvolle schilder met zijn tableaus over de klassieke oudheid. Zijn werk beïnvloedt de cinematografie tot vandaag de dag. Hij was gedreven, perfectionistisch en hij had een neus voor ruim en zakelijk instinct.

Zoete schilderijen

Alma Tadema’s vrijwat zoete schilderijen met afbeeldingen van Grieken en Romeinen zitten honder jaar na zijn dood in ons collectief onbewuste. Mensen hebben zijn kunst vaak wel eens gezien, maar weten niet dat die schilderijen dor hem zijn gemaakt.

'Klassieke Verleiding'

Het Fries Museum heeft voor de expositie ‘Klassieke Verleiding’ ruim tachtig werken van de schilder verzameld in de grootste Alma Tadema-tentoonstelling ooit. Speciale aandacht is er voor de manier waarop zijn werk de filmkunst heeft beïnvloedt.

Ooit uit de mode, maar nu terecht weer terug

Gastcurator Peter Trippi laat in Londen zien hoe Alma Tadema woonde en werkte. Hij vertelt: ‘’Tadema knew: there is no place like London when it comes to making money’’. Marlies Stoter, conservator van het Fries Museum, neemt Trippi mee naar het geboortehuis van de schilder in Dronrijp. Beiden zijn het eens: Tadema's kunst is een poos uit de mode geweest, maar is nu volslagen terecht terug in de kanon van de kunstgeschiedenis.
De documentaire 'Alma Tadema's dream' is zaterdag om 15.30 uur en zondag om 13.05 uur te zien op NPO 2. En zondag op Omrop Fryslân Televisie om 17.00 uur.