Portret van Lourens Alma-Tadema in 'zijn' straat

In de Alma-Tademastraat in Leeuwarden is zaterdagmiddag een metersgroot portret van zijn beroemde oud-straatbewoner Alma-Tadema ontbloot. Dat werd gedaan door Jessie Kattenerg-Batstra, zij woont al meer dan 40 jaar in de straat. Het portret is een kopie van een zelfportret uit 1896.
Het is een initiatief van Simon Schermerhorn, die in 2015 ook al voor zorgde dat het portret van Hans Vredeman de Vries in de naar hem genoemde straat kwam te hangen.
Obstakels
Het was nog een heel gedoe om toestemming voor het portret te krijgen. Het mailen met Italiaanse museummedewerkers die geen Engels beheersen, reproductierechten en kosten maakten het lastig, maar het is uiteindelijk gelukt. Komisch detail is dat het originele zelfportret op dit moment heel dichtbij is, het is onderdeel van de Alma-Tadematentoonstelling in het Fries Museum.
Gemeente en buurt ook blij
De kopie die nu in de Alma-Tademastraat hangt is veel groter dan het origineel, het is 2.30 meter hoog. De gemeente Leeuwarden is blij met het project en ook de buurtbewoners en het wijkpanel hebben de actie financieel gesteund.
Nieuw projecten 
Het volgende project is een schilderij van Margaretha de Heer. Dat moet in de naar haar genoemde straat komen te hangen. Op het verlanglijstje staan ook nog Pietere feddes en Claes Bockes Balck. Wellicht ontstaat er op den duur een wandelroute door de stad langs de portretten.