Erik Bakker: "Je hebt wel een soort schuldgevoel"

Met toch wel een schuldgevoel staat aanvoerder Erik Bakker zaterdag in het stadion van SC Cambuur. Enkele uren daarvoor is trainer Rob Maas ontslagen. In navolging daarvan stapte ook technisch directeur Henry van der Vegt op.
Aanleiding voor het ontslag van Maas waren de slechte resultaten tot nu toe. Cambuur staat op de 14e plek. En daar hoort de Leeuwarder ploeg niet, weet ook Bakker. "Je gaat wel bij jezelf na en vraagt je af: wat had ik eraan kunnen doen?"
"Kop van Jut"
Het ontslag van Maas kwam niet helemaal verwacht voor Bakker. "Ik voelde het niet aankomen. Het is een vervelende dag voor de club."
Al snapt ook aanvoerder Bakker wel dat als de resultaten tegenvallen, er uiteindelijk consequenties zijn. "We hebben gewoon te weinig punten gepakt. En dan is de trainer de kop van Jut. Dat is heel pijnlijk."
"Met plezier trainen"
De band tussen de trainer en de spelers was goed, benadrukt Bakker. "Cambuur was andere trainers gewend. Maar we wenden wel aan elkaar. We gingen altijd met plezier trainen. Niemand steekt hier dan ook de vlag uit vandaag."
"Tegen beter weten in"
Voor voorzitter Kees Elzinga van de supportersvereniging van Cambuur was het na de verloren wedstrijd vrijdag eigenlijk wel "1 en 1 is 2". Toch had hij nog hoop op verbetering. "Je hoopt tegen beter weten in dat ze het toch redden met z'n allen."
Hij omschrijft het ontslag als de "bekende bom die inslaat". Maar Elzinga kijkt ook vooruit. "We hebben maar één doel en dat is promotie naar de Eredivisie. En dat kan nog steeds."
Henk en Gerald
Na het ontslag van Maas en het opstappen van Van der Vegt circuleren direct al namen van opvolgens op de sociale media. Zo ook Henk de Jong. Elzinga twijfelt. "Ik weet niet of het verstandig is om Henk terug te halen. Al is het wel een echte Cambuurman."
Over Gerald van den Belt is hij positiever. Van den Belt, in het verleden al technisch directeur in Leeuwarden, werd onlangs gepresenteerd als de nieuwe man bij Cambuur om de bouw van het nieuwe stadion te begeleiden. "Als je iemand met zijn kennis binnenshuis hebt, waarom maak je er dan geen gebruik van?"