Advocaat Canoy: Wilders wordt veroordeeld

Het is een politiek proces, zegt advocaat Bart Canoy uit Leeuwarden, maar hij verwacht wel dat Geert Wilders veroordeeld zal worden voor zijn minder-minder-uitspraak in 2014. Al is hij daar niet helemaal zeker van. Het is anders dan met een inbraak of iets dergelijks, zegt Canoy, dan is het vooraf al duidelijk wat de norm is. Inbreken mag niet. Hier is dat veel moeilijker. Er is geen norm. Die moet de rechter eerst zelf stellen.
De rechter heeft hem vrijdag eerst procedureel over de zaak gebogen, en bepaald dat het proces doorgang kan vinden. Wilders zijn advocaat Geert-Jan Knoops had de rechtbank gevraagd om er meteen mee te stoppen, omdat Wilders als politicus vrij moet zijn om te zeggen wat hij wil.
'Pleur op'
Knoops vindt dat Wilders niet voor de rechter mag staan, omdat anderen die vergelijkbare uitspraken hebben gedaan, ook niet voor de rechter komen. Zo zei minister-president Rutte onlangs op televisie 'pleur op' tegen een jongen van Turkse komaf.
Context
Volgens Canoy speelt in dit soort gevallen de context waar de uitspraak in gedaan is, een grote rol. In het geval van Wilders, die zijn uitspraak richtte op Marokkanen in het algemeen, en die ze deed in een vol café, verwacht Canoy dat de balans in zijn nadeel door zal slaan. "Wilders kijkt bewust hoever hij kan gaan. Hij weet donders goed waar hij mee bezig is."
Als Canoy gevraagd wordt welke straf hij in gedachten heeft, noemt hij een geldboete van 500 tot 1.000 euro.