Overzichtstentoonstelling Sjoerd de Vries in Belvédère

Trije wurken fan Sjoerd de Vries
In Museum Belvédère bij Heerenveen is vrijdag de overzichtstentoonstelling van Sjoerd de Vries geopend. De Vries (1941) wordt met zijn unieke techniek en herkenbare signatuur als de belangrijkste hedendaagse kunstenaar gezien. Vorig jaar kreeg hij de Gerrit Bennerprijs voor zijn oeuvre.
De expositie 'Heimwee naar de toekomst' omvat zestig jaar kunstenaarschap en toont de ontwikkeling in het werk van Sjoerd de Vries en laat een doorsnee van zijn grote oeuvre zien.
In zijn werk zijn twee hoofdthema's aan te wijzen: landschappen en portretten. Hij maakte onder andere vijftien portretten van Friese schrijvers. Hij maakt ook zelfportretten waarbij zijn persoonlijke leven leidend is voor zijn beeldende werk. De Vries ziet zijn landschappen ook als portretten. Volgens hem is er geen verschil tussen de menselijke natuur of de natuur van het landschap.
Verdieping
Er is een grote verscheidenheid te zien van vroege jeugdtekeningen, een paar turfbeeldjes, olieverf en experimenten met drukinkt, gouache of collage. Het meeste werk bestaat uit gemengde technieken op oude boekbandjes, materiaal dat De Vries eind zestiger jaren ontdekte als materiaal waar hij niet alleen op maar ook in kon werken. Hij kon kerven in karton en zo een extra verdieping maken. Met onder andere warmte, bleekmiddel, schuursponsjes en pigmenten experimenteerde hij tot hij tevreden was. Hij zoekt naar verstilde composities, klassieke elementen en moderne expressie.
Ziekenhuis
Op de tentoonstelling is ook ruimte voor de zogenaamde 'ziekenhuistekeningen'. Deze werken zijn ontstaan in 1990, toen De Vries een poos in het ziekenhuis was opgenomen vanwege zijn drankzucht en een zware depressie. Hij werkte toen op statusformulieren van het ziekenhuis en plakte de papieren op elkaar om reliëf te creëren. De tekeningen zijn allemaal verkocht en daardoor kon hij een nieuwe start in een nieuw atelier maken. In dat atelier werkt hij nu nog. Hij is nog steeds gericht op verdieping en vernieuwing. "Ik heb heimwee naar de toekomst" zegt hij er zelf over.
Museum
In de jaren vijftig droomde Sjoerd de Vries met zijn vriend Thom Mercuur (1940-2016) van een museum voor moderne kunst in Fryslân. In 2004 werd dat werkelijkheid en was Museum Belvédère een feit. Het werk van De Vries is altijd een vaste waarde geweest binnen de collectie van het museum, maar werd niet eerder op zo'n grote schaal getoond. Het museum heeft een oproep gedaan om werken bij particulieren thuis ook aan te melden. Daarom zijn minder bekende en zelfs onbekende werken aan de expositie toegevoegd.
De expositie is tot en met 8 januari 2017 te zien.