Nieuwe uitkijktoren Appelscha geopend

Eindelijk is hij open. De nieuwe uitkijktoren op de Bosberg in Appelscha. Vrijdag is de toren geopend door gedeputeerde Klaas Kielstra, burgemeester Harry Oosterman van Ooststellingwerf en boswachter Bert Hummelen. Bij de opening werd ook de nieuwe naam van de toren bekendgemaakt: Bosbergtoren.
De toren van 35 meter staat op een stuifduin van 27 meter. Vanuit het hoogste punt van de toren zijn de steden Leeuwarden, Groningen en Coevorden te zien. Naast de toren staat een 400 jaar oude eikenboom, die ondergestuifd is met zand.
Vertraging
Eerst werd gedacht dat de boom wel gekapt zou kunnen worden, maar na onderzoek bleek dat het mogelijk de enige eik in Europa is die overleeft in zo'n hoge stuifduin. En dus moest er bij de bouw van de nieuwe uitkijktoren voorzichtig worden gewerkt. Dit zorgde voor de nodige vertraging. Nu de toren klaar is, vormt de eik een extra attractie.
Lift
Dit weekend kunnen mensen gratis de toren op. Bezoekers die niet kunnen lopen of in een rolstoel zitten, kunnen gebruiken van een lift in de toren.