Aafke Zuidersma uit Twijzel wint Liet 2016

De 31-jarige Aafke Zuidersma uit Twijzel heeft zondag het jaarlijkse Friestalige zangfestival Liet gewonnen met het aangrijpende lied 'Minsk fan wearde' over een overleden vriend en bandlid. Douwe Dijkstra werd tweede. De uitslag kwam niet makkelijk tot stand. Er moest nog veel over gediscussieerd worden, zegt juryvoorzitter Jan Pier Brands.
Elf finalisten stonden zondagmiddag op het podium in de Neushoorn in Leeuwarden. Zowat vierhonderd toeschouwers waren in de zaal. De publieksprijs was voor Janneke de Boer.
Twarres
Het Lietfestival voor het beste lied in het Fries of in een Friese streektaal bestaat sinds 1991. De bekendste winnaar is het duo Twarres. Zij wonnen in 1999 de publieksprijs met 'Wêr bisto'. Dat werd later een grote hit in Nederland. Ook in België sloeg het nummer aan.
Deelnemers
De deelnemers van dit jaar waren de bands/artiesten Boots, Janneke de Boer, Esmee en de Voorzitter, Lammy Bruyns, Loekie Roosdorp, Metz & Mulder, Douwe Dijkstra, Kees de Groot, Aafke Zuidersma, Ypke en Held op Sokken. De jury bestond naast Jan Pier Brands van de Neushoorn ook nog uit schrijfster en muziekante Jamilla Faber, muziekant en audiotechnicus Harry Zwerver en de winnares van de vorige editie: Marit Talens.
Geen jaarlijks Liet Ynternasjonaal meer
Aafke en haar band mogen Friesland vertegenwoordigen op 13 april tijdens de internationale competitie van de Sámi Grand Prix in Kautokeino in Noors Lapland.  Liet Ynternasjonaal vond jarenlang elk jaar plaats, maar in 2015 en 2016 slaagde de organisatie er niet in het festival van de grond te krijgen. De eerstvolgende editie is volgend jaar, in 2017, in Noors Lapland, waar Aafke Zuidersma ook aanwezig zal zijn. De laatste keer dat Liet Ynternasjonaal in Friesland werd gehouden, was in 2009.