Militairen krijgen herinneringsmedaille

Zo’n tweehonderd militairen die hebben meegedaan aan de strijd tegen IS hebben vrijdag op de vliegbasis in Leeuwarden een herinneringsmedaille gekregen. De militairen waren gestationeerd in Jordanië. Vanaf daar bombardeerden Nederlandse F16's doelen van IS in Irak.
De ceremonie in Leeuwarden betekende tegelijk ook een einde van de bijna 23 jaar lange inzet van de F16’s boven conflictgebieden. Voor het personeel breekt nu een periode aan van herstel. Zo wordt er ook gewerkt aan het onderhoud van de toestellen.
Achterstand
Er is een grote achterstand. Dat is terug te zien aan het aantal F16's die op een dag kunnen vliegen. Nu zijn dat tussen de zes en maximaal acht toestellen. Dat moet zo spoedig mogelijk naar zestien toe: in de ochtend acht en later op de middag weer acht.
Luchtverdediging
De komende tijd wordt geoefend op de luchtverdedigingstaken. Daarvoor waren een aantal F16's afgelopen weken al in Noorwegen. De noodzaak voor deze soort trainingen is groot. De inzet van de afgelopen 23 jaar was voornamelijk gericht op het aanvallen van gronddoelen. Met de toenemende spanning met Rusland wordt het ietwat belangrijker om de luchtverdedigingstaken serieus te trainen.
Baltische staten                       
Komend jaar kunnen die ondervindingen al in de praktijk gebracht worden. Toestellen van de Vliegbasis Leeuwarden worden dan ingezet in de Baltic Air Police. Dat is de bescherming van het luchtruim van de Baltische staten Letland, Estland en Litouwen.
Frisian Flag
Naast die missie staan er ook weer twee grote internationale oefeningen op het programma: eerst eind maart Frisian Flag, daarna begint het FWIT ook weer. Dat is de internationale wapeninstructieopleiding van de Vliegbasis Leeuwarden.