Ambassade: Klaas Haijtema maakt het naar omstandigheden goed

Klaas Haijtema uit Wons maakt het naar omstandigheden redelijk. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. Twee medewerkers van de ambassade zijn in Myanmar, waar Haijtema vastzit.
Hij wordt aangeklaagd voor het stilleggen van een boeddhistische viering in Myanmar, ook wel Birma, door de stekker van een versterker eruit te trekken. Dat gebeurde anderhalve week geleden.
De twee ambassademedewerkers hebben Haijtema maandagochtend bezocht in de gevangenis. Ook zijn vriendin was toen mee. Haijtema moet zijn cel delen met één andere gevangene. Ook heeft hij een matras en een muskietennet gekregen.
Eerste reis naar Azië
De rechtbank in Myanmar heeft vrijdag opnieuw getuigen gehoord in de zaak van Haijtema. Dat schrijft de Myanmar Times. De rechtbank heeft onder meer een politiechef gehoord, maar ook een medewerker van het hotel waar Haijtema met zijn vriendin verbleef.
Die medewerker verklaarde dat Haijtema heeft gezegd dat het zijn eerste reis naar Azië was. Hij zou verder hebben verteld dat hij dacht dat er mensen aan het zingen waren. Haijtema wist niet dat het een religieuze bijeenkomst was.
Maandag mogelijk uitspraak
De medwerker van het hotel verklaarde daarnaast dat het de bedoeling was geweest dat Haijtema meteen bij het hotel zijn excuses zou aanbieden, maar vanwege de grote mensenmassa vond het hotelpersoneel dat niet verantwoord. Haijtema heeft later in de rechtbank sorry gezegd voor het incident.
De rechtszaak wordt maandag verder behandeld. Mogelijk dat de rechter dan ook een uitspraak doet.