Boswachter is steeds vaker conflictbemiddelaar

Het wordt steeds drukker in het bos. En de mensen die er komen, worden steeds brutaler. Dat zegt boswachter Roel Vriesema van Staatsbosbeheer. Hij moet steeds vaker de rol van conflictbemiddelaar op zich nemen.
"Meer en meer mensen gaan de natuur in. Dat willen we ook graag, want het is mooi in de natuur. Het is gezond. Maar het geeft ook wel eens conflictsituaties", vertelt Vriesema.
Steeds meer boswachters worden opgeleid tot buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Door beter contact met de meldkamer van de politie kunnen ze sneller hulp krijgen als ze in de problemen komen.
Vriesema is al dik vijftien jaar boswachter. Volgens hem is het vak enorm veranderd en wordt de publieke functie steeds belangrijker doordat de bossen veel meer opengesteld zijn.  "Het recreatie-onderdeel wordt steeds belangrijker. De één houdt een opera in de natuur, de ander wil er mountainbiken en weer een ander wil wandelen en dat botst dan wel eens met elkaar. Daar zitten wij dan weer tussenin en dan proberen wij om het in goede banen te leiden."