Rode knipperlichten windmolens zorgen voor ergernis

De inwoners van Sondel, Oudemirdum en Nijemirdum hebben schoon genoeg van de felle, rode knipperlichten die 's nachts te zien zijn op de 86 nieuwe windmolens langs de weg van de Noordoostpolder. De knipperlichten zijn tot 50 kilometer verderop nog te zien.
De dorpsbelangen zijn daarom met een online petitie begonnen tegen de rode knipperlichten. Met name in Gaasterland zorgt het nachtelijke geknipper voor steeds meer ergernis en overlast, vertelt Jeannet Bekedam van Doarpsbelang Nijemirdum.
Landingsbaan
Dorpsbewenners vergelijken het met een kermis die de hele nacht doorgaat, of met een landingsbaan van een heel groot vliegveld. De dorpsbelangen zijn van mening dat de rode lampen helemaal niet nodig zijn, want voor het vliegverkeer geldt een minimale vlieghoogte van 300 meter. Jachtvliegtuigen en ambulancehelikopters hebben nachtkijkers en zouden daarom de knipperlichten ook niet nodig hebben.
Donker terug
De Gaasterlanders willen graag het donker weer terug hebben, want dat nachtelijke rode geknipper went nooit, volgens woordvoerder Bekedam. Ze worden in hun verzet gesteunt door de Nederlandse Vereniging voor Omwonenden van Windmolens (NLVOW). Deze vereniging wil de zaak onder de aandacht brengen van de nationale politiek. Die moet er voor zorgen dat de regelgeving op het gebied van waarschuwingslichten op windmolens aan wordt gepast, aldus de NLVOW.