Ballade voor 20-jarige sterfdag Jannes van der Wal

Het Friese damfenomeen Jannes van der Wal was zaterdag twintig jaar geleden overleden en om die reden is een speciale avond met muziek en dammen georganiseerd. Muzikant Meindert Talma treedt op met 'De ballade van Jannes van der Wal' van zijn nieuwe cd over de damsport.
Van der Wal was wereldkampioen in 1982 en misschien nog wel bekender vanwege zijn onhandige televisieoptredens. Bij Mies Bouwman hield hij zich minutenlang stil, toen Mies hem vroeg hoe oud hij was. Dat vond hij een domme vraag.
Van der Wal had vaker zulke optredens in tv-show. Hierdoor zijn mensen vaak vergeten dat hij ook een goede dammer was, zeggen vrienden en collegadammers.
Levensverhaal
De cd die Meindert Talma heeft gemaakt, gaat over de damsport. 'De ballade van Jannes van der Wal' is een nummer van 22 minuten, waarin Talma het levensverhaal van Jannes van der Wal in vertelt.
Wiersma en Scholma
Bij de optredens van Meindert Talma zijn om beurten de grootmeester Harm Wiersma en Auke Scholma aanwezig. Zij dammen simultaan tegen plaatselijke dammers. Scholma was zaterdag aanwezig in Opende.